Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Рак – не вирок, він виліковний при діагностиці на ранніх стадіях

Дата: 06.02.2024 09:20
Кількість переглядів: 371

Фото без опису

Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України з 5 по 11 лютого 2024 року проводить інформаційно-розяснювальний тиждень приурочений до Всесвітнього дня боротьби з раковими захворюваннями, який відзначається щорічно 4 лютого. Цей тиждень покликаний привернути увагу громадськості до профілактики  онкологічних захворювань, своєчасність виявлення, якість лікування з метою зниження кількості випадків передчасної смерті від них до мінімуму і підвищення якості життя для онкологічних пацієнтів.

Онкологічні захворювання є однією з основних причин захворюваності і смертності в усьому світі. За останні 100 років за цими показниками онкопатологія перемістилася з десятого місця на друге, поступаючись лише хворобам серцево-судинної системи.

 

За прогнозами МОЗ України рівень захворюваності на злоякісні новоутворення в країні може досягти на кінець 2024 року  до 180 тисяч нових випадків, тобто збільшиться на 15%. За локалізацією найбільш поширеним серед чоловіків є рак легенів, шкіри, передміхурової залози, шлунка, а серед жінок – рак молочної залози, рак тіла і шийки матки та ободової кишки, шкіри.

 

Рак – захворювання, при якому відбувається безконтрольне зростання атипових (злоякісних) клітин, здатних проростати в сусідні органи і тканини, поширюватися (метастазувати) по кровоносних або лімфатичних судинах в інші ділянки організму з утворенням віддалених метастазів, які є однією з основних причин смерті від раку. Рак виникає в результаті перетворення нормальних клітин в пухлинні клітини в ході багатоетапного процесу.

 

Ці зміни відбуваються в результаті взаємодії генетичних факторів людини і факторів зовнішнього середовища, до яких відносять:

  • фізичні канцерогени – ультрафіолетове і іонізуюче, рентгенівське випромінювання;

  • хімічні канцерогени – забруднення повітря компонентами тютюнового диму, вихлопними газами і пестицидами, задимленість приміщень в результаті використання в будинках твердих видів палива, вживання нездорової їжі;

  • біологічні канцерогени – інфекції, викликані деякими вірусами, бактеріями або паразитами (Helicobacter pylori, вірус папіломи людини (ВПЛ), вірус гепатиту B, вірус гепатиту C і вірус Епштейна-Барра).

Ще одним важливим чинником розвитку раку є старіння. Протягом життя людини відзначається зниження ефективності механізмів поновлення клітин у міру старіння людини, а фактори ризику виникнення онкології накопичуються. Також до факторів ризику розвитку раку відносять надлишкову масу тіла, низький рівень споживання фруктів і овочів, відсутність фізичної активності, зловживання алкоголем, вживання тютюну – найзначніший фактор ризику (смертність від раку через куріння становить близько 22% від усіх випадків).

Серед численних проявів різних видів онкологічних хвороб виділяють загальні ознаки, характерні для всіх онкологічних захворювань, які при появі можна залишати без уваги і в терміновому порядку необхідно звернутися до лікаря:

  • Безпричинне підвищення температури тіла.

  • Підвищена слабкість і стомлюваність.

  • Відчуття болю неясного походження. Даний симптом раку може проявлятися у випадках, коли      пухлина здавлює або пошкоджує прилеглі судини, нервові закінчення і органи.

  • Незрозуміла втрата ваги – найчастіше може говорити про пізню стадію раку.

  • Зміни шкірних покривів (землисте забарвлення шкіри, поява жовтушності, свербіння).

  • Збільшення лімфатичних вузлів – це може говорити про наявність запалення, або пухлинного ураження лімфатичного вузла, або поблизу розташованому до нього органу.

  • Психологічна симптоматика – дратівливість, плаксивість, зниження уваги, незрозумілі запаморочення і головні болі – можуть говорити про інтоксикацію або пухлинному ураженні головного мозку.

В даний час можна запобігти виникненню 30-50% ракових захворювань, якщо звести до мінімуму фактори ризику та здійснювати профілактичні заходи.

 

Профілактика онкологічних захворювань 

 

Для профілактики онкологічних та інших захворювань існують універсальні медичні рекомендації:

  • виключити куріння і вживання алкоголю;

  • вживати різноманітну і здорову їжу на основі рослинних продуктів і з низьким вмістом жирів. Обов’язкова присутність в раціоні харчування овочів і фруктів, які забезпечують організм рослинною клітковиною, вітамінами і речовинами, що володіють протипухлинною дією (жовто-червоні овочі і фрукти, капуста, особливо броколі, цвітна, брюссельська, цибуля, часник). Необхідно регулярне вживання рослинної клітковини (цільні зерна злакових, крупи, хлібці, висівки). Обмежте вживання копчених, смажених і консервованих продуктів.

  • Віддавайте перевагу тушкованій, вареній їжі і приготовленої на пару, регулярно займатися спортом і підтримувати оптимальну вагу.

Надмірна вага є чинником ризику розвитку багатьох злоякісних пухлин; у жінок – раку ендометрія, шийки матки, яєчників, молочних залоз; у чоловіків – раку передміхурової залози, товстої кишки; раку підшлункової залози у осіб обох статей.

 

Достатні фізичні навантаження знижують ризик розвитку раку товстої кишки на 50%. У жінок в постменопаузальному віці щоденна піша прогулянка протягом 30 хвилин знижує ризик виникнення раку молочної залози на 20%, а у жінок з нормальною вагою – на 37%.

 

Рекомендується бути особливо обережним з сонцем дітям, підліткам, рудоволосим, блондинкам, що мають найбільш чутливу шкіру. Захищати від сонячних променів необхідно пігментні плями, які в результаті інтенсивного загару можуть перероджуватися в пухлини.

 

У профілактиці онкологічних захворювань важливо виявлення і усунення передпухлинних захворювань. Онкозахворювання нерідко виникають на тлі тривалих хронічних захворювань, званих передпухлинними. Наприклад, злоякісних пухлин шлунка в 15% випадків передували довго існували виразки, хронічний атрофічний гастрит, в 30% випадків раку молочної залози – фіброаденоми, в 42% раку шийки матки – незагойні ерозії. Теж можна сказати про рак прямої кишки (поліпи, тріщини), порожнини рота, нижньої губи (хронічні виразки), раку шкіри (хронічні травми, трофічні виразки, келоїдні рубці).

 

Для профілактики виникнення деяких видів раку, таких як рак молочної залози, товстої кишки і матки, рекомендується проходити систематичні обстеження:

  • мамографія (дослідження молочних залоз) – щороку, починаючи з 40-річного віку;

  • колоноскопія (огляд і оцінка стану внутрішньої поверхні товстої кишки за допомогою спеціального зонду) – кожні 5-10 років починаючи з 50-річного віку;

  • цитологічне дослідження мазка (діагностика захворювань шийки матки) – кожні 2-3 роки, починаючи з 21-річного віку.

Регулярне проходження профоглядів значно знижує ризик онкозахворювань за умови їх ранньої діагностики.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора