Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Питання встановлення нових тарифів на послуги з управління побутовими відходами розглянули на виконкомі

Дата: 22.02.2024 10:51
Кількість переглядів: 225

Фото без опису

Питання про встановлення тарифів на послуги з управління побутовими відходами розглянули члени виконкому під час чергового засідання виконавчого комітету у середу, 21 лютого ц.р. Відтак, було ухвалено рішення «Про встановлення тарифів на послугу з управління побутовими відходами для юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців».

Інший проект рішення «Про встановлення тарифів на послугу з управління побутовими відходами для населення», який попередньо пройшов обговорення у профільних комісіях, міський голова запропонував зняти з порядку денного та обговорити його.

Нагадаємо, у ході засідання виконавчого комітету 24 січня ц.р. директор КП «ЖЕК» Андрій Шацьких пояснив причини підвищення вартості складових тарифу та повідомив, що підприємство змушене йти на непопулярний крок.

– Ціна на паливо зросла на 90%, газ – на  60%, мастильні матеріали – більш, ніж на 50%. Зросли прожитковий мінімум та мінімальна зарплата. Усі ці складові закладені у тариф, який є економічно обґрунтованим. Ми вимушені йти на такий непопулярний крок, щоб уникнути збитків, – обґрунтував тоді Андрій Шацьких. Проте відповідний проект рішення не знайшов підтримки серед членів виконкому.

Після повторного опрацювання проекту рішення комісією виконавчого комітету по тарифам, було знижено рентабельність КП «ЖЕК» до 5%, що дало змогу зменшити тариф на 7%.

Вже 6 лютого ц.р. у своєму листі до виконавчого комітету адміністрація КП «ЖЕК» повідомила, що у випадку якщо не приймається рішення про встановлення нових тарифів, різниця між економічно обґрунтованим та діючим тарифом повинна відшкодовуватися за рахунок коштів місцевого бюджету, з попереднім ухваленням такого рішення на сесії міської ради. Проте, поки через відсутність прийнятого бюджету на 2024 рік, це не можливо.

– Загалом для відшкодування різниці у тарифах на послуги з управління побутовими відходами для населення необхідно 1 млн 9 тис. грн, – повідомив Андрій Шацьких.

Зі слів директора КП «ЖЕК» Андрія Шацьких, підвищення тарифу на місяць для жителів міста може скласти 5,19 грн,  для жителів сіл  – 70 коп.

– Майже 70% населення Канівської МТГ – це пільговики, які отримують пільги і субсидії від держави за комунальні послуги, в тому числі і за послуги з управління побутовими відходами, – підкреслив Андрій Шацьких.

Також очільник КП «ЖЕК» розповів, що на підприємстві провели порівняльний аналіз актуальних тарифів на вищезазначені послуги у 9-ти населених пунктах Черкаської області. Так, у Монастирищі тариф для багатоквартирних будинків складає 44,60 грн. (приватний сектор – 47,50 грн.), в Жашкові – 53 грн. (приватний сектор – 60 грн.), в Катеринополі – 66,56 грн. (приватний сектор 71,65 грн.), в Золотоноші – 51грн. (приватний сектор 51 грн.), в Смілі – 24,97 грн. (приватний сектор25,34 грн.), в Черкасах – 36,88 (приватний сектор 46,20 грн.). У Корсунь-Шевченківському заплановано встановити тариф на рівні 42 грн. для багатоквартирних будинків та приватного сектору.

– Навіть за умови ухвалення нових тарифів – у Канівській громаді вони будуть найнижчих серед зазначених населених пунктів, окрім Черкас та Сміли. Але потрібно розуміти, що у цих містах більша кількість абонентів і відповідно рентабельність самих підприємств, – зауважив керівник ЖЕКу.

Член виконавчого комітету Жанна Ніколенко звернула увагу на те, що кошти, які необхідно виділити для відшкодування різниці тарифів з місцевого бюджету, можна спрямувати на ЗСУ.

–  Загалом склалася унікальна ситуація. Зараз блок сірників коштує 5 гривень, проїзд в автобусі в одну сторону – 10 гривень. А ми не можемо дати раду з 5-ма гривнями. Через це з міського бюджету ми повинні виділити мільйон гривень для того, щоб 27% населення, які мають стабільні доходи та не мають субсидій чи пільг, не доплачували 5 гривень за вивезення сміття. І це все замість того, щоб допомогти ЗСУ, – обурилася член виконкому Жанна Ніколенко.

Міський голова своєю чергою також наголосив на тому, що нині першочерговий пріоритет органу місцевого самоврядування – допомога ЗСУ.

– Нам потрібно об’єктивно дивитися на можливості бюджету, якого, до слова, ще й немає. Якщо ми усім будемо надавати дотації, то які потім кошти  зможемо виділити на підтримку ЗСУ?  – наголосив Ігор Ренькас.

На завершення обговорення секретар Канівської міської ради Оксана П’яткова запропонувала винести проект рішення про відшкодування різниці у тарифах на засідання найближчої сесії.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора