Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Податкова декларація про майновий стан і доходи. Чи потрібно подавати її фізособі, яка отримала допомогу за рахунок бюджетних коштів іноземних держав

Дата: 22.02.2024 15:27
Кількість переглядів: 35

Фото без опису

Чи потрібно подавати податкову декларацію про майновий стан і доходи ФО, які отримали допомогу у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), що надана за рахунок бюджетних коштів іноземних держав та їхдержавних фондів такому платникуподатків та членам йогосім’їпершогоступеняспоріднення як особам, якіпостраждаливнаслідокзбройноїагресіїросійськоїфедераціїпротиУкраїни і скористалися правом на тимчасовийзахист?

 

Законом України від 15 серпня 2022 року № 2520-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння розвитку волонтерської діяльності та діяльності неприбуткових установ та організацій в умовах збройної агресії Російської Федерації проти України», з врахування змін, несених Законом України від 11 квітня 2023 року № 3050-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від сплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» (далі – Закон № 3050) внесені зміни до Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI, зокрема, підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ доповненоновим п. 27.

Так, згідно з абзацом першим п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ до складу загальногомісячного (річного) оподатковуваного доходу платникаподатку за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки не включаються доходи у виглядісумикоштівчибезоплатнонаданихтоварів (послуг) (далі – допомога), щонадані за рахунокбюджетнихкоштівіноземних держав та їхдержавнихфондів такому платникуподатків та членам йогосім’їпершогоступеняспоріднення як особам, якіпостраждаливнаслідокзбройноїагресіїросійськоїфедераціїпротиУкраїни і скористалися правом на тимчасовийзахиствідповідно до законодавстватакоїіноземноїдержави.

Дія абзацу першого п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ поширюється на всіформинаданнязазначеноїдопомоги, у тому числі у разіїїодержання як додаткове благо, а такожвідіноземнихкомпаній, організацій, яківідповідно до законодавствавідповідноїіноземноїюрисдикціїздійснюютьблагодійнудіяльність (абзац другий п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ).

Якщоплатникподаткуотримував доходи, передбачені п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ, то йогообов’язокщодоподаннядекларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) вважаєтьсявиконаним і податковадекларація не подається. 

У разіякщоплатникподаткузобов’язанийподаватиДеклараціювідповідно до іншихположень ПКУ, то в нійпоряд з іншими доходами зазначаються доходи, передбачені п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ (абзац третій п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ).

Податковіповідомлення-рішення, якібуливинесеніплатникамподатків за неподанняабонесвоєчаснеподанняДекларації у випадках, передбачених п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ, вважаютьсяскасованими (відкликаними) з дня набраннячинності Законом № 3050 (абзац четвертий п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ).

Положення абзацу третього п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ застосовуються до податкових (звітних) періодів 2022 та 2023 років (абзац п’ятий п. 27 підрозд. 1 розд. ХХ «Перехідніположення» ПКУ).

Отже, допомога у виглядісумикоштівчибезоплатнонаданихтоварів (послуг), щонаданаособі за рахунокбюджетнихкоштівіноземних держав та їхдержавнихфондів такому платникуподатків та членам йогосім’їпершогоступеняспоріднення як особам, якіпостраждаливнаслідокзбройноїагресіїросійськоїфедераціїпротиУкраїни і скористалися правом на тимчасовийзахиствідповідно до законодавстватакоїіноземноїдержави, отримана у 2022-2023 роках до складу загальногомісячного (річного) оподатковуваного доходу платникаподатку не включається. Декларація за відповіднізвітніперіоди не подається за умовивідсутностіінших.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора