Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт міського голови про здійснення державної регуляторної політики Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2021 році

Дата: 04.03.2024 15:10
Кількість переглядів: 87

Фото без опису

Від  28.02.2024 № 16 - 26

 

Про затвердження звіту міського голови про здійснення державної регуляторної політики Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2021 році

 

Відповідно до пунктів 7, 9 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 14 та 38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою підвищення обізнаності територіальної громади в питаннях регуляторної політики органів місцевого самоврядування, Канівська міська рада

 

  В И Р І Ш И ЛА:

 

  1. Затвердити звіт міського голови  про здійснення державної регуляторної політики Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2021 році відповідно до додатку.
  2. Керівникам структурних підрозділів виконавчого комітету Канівської міської ради  Черкаської області  забезпечити підготовку проектів регуляторних актів разом з аналізами регуляторного впливу та проведення відстежень їх результативності у терміни, що встановлені затвердженим планом діяльності з підготовки регуляторних актів та графіку проведення їх відстежень результативності на 2022 рік.
  3. Відділу інформації та зв’язків з громадськістю (Пудовка А.С.) забезпечити обов’язкове оприлюднення  додатку у газеті «Канівчанка» та на сайті Канівської міської ради.
  4. Організацію виконання даного рішення покласти на керуючого справами виконавчого комітету Канівської міської ради Святелика В.І. та управління економічного розвитку виконавчого комітету Канівської міської ради  (Наливайко Т.В.).
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань соціально-економічного розвитку та бюджету (Коржов В.Л.).

 

 

Міський голова                                                                                             Ігор РЕНЬКАС

 

Наливайко Т.В.  

Додаток

до рішення міської ради

                                                                                                             від  28.02.2024 № 16 - 26

 

                                                          

 

Звіт міського голови

про здійснення державної регуляторної політики

Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2021 році

 

Реалізація державної регуляторної політики Канівською міською радою та виконавчим комітетом Канівської міської ради впродовж 2021 року була спрямована на виконання завдань, визначених нормами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», мета яких - прийняття виважених рішень з урахуванням максимально можливих позитивних результатів, спрямованих на забезпечення балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та влади.

 

Розробка планів діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів.

План діяльності з підготовки регуляторних актів на 2022 рік був затверджений рішенням Канівської міської ради від  25.11.2021 №7-149 "Про затвердження плану діяльності міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2022 рік" та рішенням виконавчого комітету від 24.11.2021 № 408 "Про затвердження плану діяльності виконавчого комітету з підготовки проектів регуляторних актів на 2022 рік". Графік відстежень  результативності прийнятих регуляторних актів Канівської міської ради та виконавчого комітету на 2022 рік затверджений розпорядження міського голови від 15.12.2021 №501-р.

 

Підготовка та оприлюднення інформації у процесі здійснення регуляторної діяльності

Канівською міською радою та її виконкомом забезпечено єдиний підхід до підготовки проєктів регуляторних актів та їх прийняття з дотриманням процедур, визначених законодавством: розробниками проведено аналіз регуляторного впливу, який разом з повідомленням та безпосередньо проектом оприлюднювалися шляхом розміщення в офіційних ЗМІ. Системно, як і в попередні роки, при підготовці аналізу регуляторного впливу на вебсайті міської ради розміщувалися відповідні повідомлення про залучення до співпраці всіх зацікавлених, з метою посилення взаємодії органів місцевого самоврядування та громади міста в процесі формування та прийняття рішень, а також поліпшення спроможності бізнесу аналізувати місцеву регуляторну політику та формувати пропозиції задля покращення бізнес-середовища.

Таким чином, шляхом публікації інформації в міських офіційних ЗМІ та на офіційному сайті Канівської міської ради http://kaniv-rada.gov.ua в розділі «Регуляторна політика», міською владою забезпечувалась інформаційна відкритість та доступність з питань регуляторної діяльності.

На виконання Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів за 2021 рік та враховуючи прийняті зміни до плану графіку, які вносились протягом звітного періоду загалом прийнято 7 регуляторних актів.

 

 

 

 

 

 

 

 

№ п/п

Дата та номер регуляторного акту

Назва регуляторного акту

Розробник регуляторного акта

1

Рішення міської ради №4-157 від 23.03.2021

Рішення КМР «Про затвердження нормативних документів з питань оренди об’єктів комунальної власності в адміністративних межах територій та населених пунктів Канівської міської територіальної громади (крім землі)»

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

2

Рішення міської ради №6-1 від 05.07.2021

Рішення КМР «Про встановлення ставок орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності в адміністративних межах територій та населених пунктів Канівської територіальної громади»

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

3

Рішення міської ради №5-148 від 27.05.2021

Рішення КМР «Про місцеві податки і збори на 2022 рік»

Фінансове управління

4

Рішення виконавчого комітету №149  від 21.04.2021

Рішення ВК «Про затвердження тарифів на ритуальні послуги, що надаються КП «Місто»

КП «Місто»

 

5

Рішення виконавчого комітету №163 від 21.04.2021

Рішення ВК «Про затвердження тарифів на утримання торгівельних місць та інших послуг на ринку»

КП «Міський ринок»

 

6

Рішення виконавчого комітету №183 від 12.05.2021

Рішення ВК «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування № 1, №2, № 4, № 5 в м. Канів»

Відділ з питань ЖКГ, інфраструктури та енергоефективності

7

Рішення міської ради від 28.01.2021 №4-33

Рішення КМР «Про встановлення орендної плати за об’єкти комунальної власності на період карантину з 08.01.2021 по 24.01.2021»

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

 

 

Також визнані таким, що втратили чинність регуляторні акти:

  • Рішення Канівської міської ради від 25.06.2020 №19-56 «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Канівської міської об’єднаної територіальної громади» (згідно рішення міської ради від 27.05.2021 №5-148);

 

  • Рішення Канівської міської ради від 27.06.2019 №15-97 «Про встановлення ставок орендної плати за користування земельними ділянками, що належать до комунальної власності територіальної громади м.Канева (в межах і за межами населених пунктів міста Канева та с.Яблунів)» (згідно рішення міської ради від 05.07.2021 №6-1).

 

 

Здійснення відстежень результативності регуляторних актів

Для визначення оцінки ступеня досягнення поставлених цілей з  січня по грудень 2021 року проводилися заходи з відстеження результативності регуляторних актів. З метою контролю за результатами дії регуляторних актів станом на 01.01.2022 проведено 10 відстежень результативності (з них: базових – 6, повторних – 3 та  періодичних - 1). По кожному з відстежень підготовлено та оприлюднено відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» звіт про результати відстеження.

 

 

№ п/п

Розробник регуляторного акта

Назва та реквізити регуляторного акта щодо якого проведені заходи з відстеження результативності

Вид відстеження

Висновок за результатами проведення заходів з відстеження результативності

1

КП «Місто»

Рішення виконавчого комітету від 04.03.2020 №52 «Про затвердження тарифів на ритуальні послуги, що надаються КП «Місто»»

повторне

Прийняте рішення виконавчого комітету забезпечило застосування економічно обґрунтованих тарифів на ритуальні послуги та обраховані до «Норм часу на надання ритуальних послуг та виготовлення предметів ритуальної належності». Але враховуючи підвищення рівня заробітної плати, ріст цін на паливно-мастильні матеріали матеріали, інвентар дане рішення знову потребує перегляду та затвердження нових тарифів.

2

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

Рішення міської ради від 21.05.2020 №19-33 «Про затвердження Положення про порядок відшкодування Канівській міській раді збитків, заподіяних внаслідок порушення земельного законодавства»

повторне

Прийняте рішення забезпечило міській раді можливість визначити збитки по двох земельних ділянках, надіслано повідомлення користувачам про добровільну сплату, матеріали для підготовки позовів до суду направлені до юридичного відділу виконавчого комітету міської ради.

3

Фінансове управління

 

Рішення виконавчого комітету від 25.06.2020 №19-56 «Про встановлення місцевих податків і зборів»

повторне

За час дії рішення Канівської міської ради «Про встановлення  місцевих  податків і зборів на території Канівської міської об’єднаної територіальної громади» відбувся позитивний вплив щодо надходження місцевих податків і зборів до бюджету громади, що свідчить про ефективність  впровадження даного регуляторного акта.

Прийняття даного регуляторного акта забезпечило:

-поповнення дохідної частини міського бюджету для забезпечення реалізації програм соціально-економічного розвитку громади;

- збільшення суспільних благ у громаді.

 

4

Відділ комунального майна та земельних ресурсів м. Канева

Рішення міської ради № 16-65 від 26.06.2014 «Про затвердження Порядку надання права користування земельними ділянками для забудови на умовах договору суперфіція»

періодичне

Впровадження даного регуляторного акту дає створення нових можливостей для розвитку підприємництва на території м.Канева, надходження до місцевого бюджету.

Регуляторний акт має достатній рівень досягнення визначених цілей, результати реалізації його положень мають позитивну динаміку, він не потребує змін та доповнень.

5

Відділ комунального майна та земельних ресурсів м. Канева

Рішення міської ради № 4-157 від 23.03.2021 «Про затвердження нормативних документів з питань оренди об’єктів комунальної власності в адміністративних межах територій та населених пунктів Канівської міської територіальної громади (крім землі)»

базове

Відстеження результативності проекту здійснюється шляхом аналізу статистичної інформації та шляхом опитування протягом робочих нарад із суб’єктами підприємницької діяльності.

6

Відділ комунального майна та земельних ресурсів м. Канева

Рішення міської ради №6-1 від 05.07.2021 «Про встановлення ставок орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності в адміністративних межах територій та населених пунктів Канівської»

базове

Відстеження результативності проекту здійснюється шляхом аналізу статистичної інформації та шляхом опитування протягом робочих нарад із суб’єктами підприємницької діяльності.

7

КП «Місто»

Рішення виконавчого комітету від 21.04.2021 №149 «Про затвердження тарифів на ритуальні послуги, що надаються КП«Місто»»

базове

У разі прийняття рішення виконавчого комітету  Канівської  міської ради об’єднаної територіальної громади Черкаської області «Про затвердження тарифів на ритуальні послуги, що надаються КП «Місто» буде забезпечено застосування економічно обґрунтованих тарифів на ритуальні послуги, (які передбачені необхідним мінімальним переліком окремих видів ритуальних послуг, затвердженого наказом Держжитлокомунгоспу України від 11.11.2003 №193 і зареєстрованим у Міністерстві юстиції України за №1111/970)  обрахованих відповідно до  «Норм часу на надання ритуальних послуг та виготовлення предметів ритуальної належності» затверджених наказом від 03.03.2009  № 52 та  з урахуванням вимог  «Єдиної методики визначення вартості надання громадянам необхідного мінімального переліку окремих видів ритуальних послуг, реалізації предметів ритуальної належності» наказ Державного комітету України з питань житлово- комунального господарства від 19.11.2003 №194  тобто повністю приведені до вимог чинного законодавства.

 

8

КП «Міський ринок»

Рішення виконавчого комітету від 21.04.2021 №163 «Про затвердження тарифів на утримання торгівельних місць та інших послуг на ринку»

базове

Результатами господарської діяльності за 2020 рік КП «Міський ринок» - є відсутність прибутку. У 2021 році прогнозується збільшення витратної частини підприємства. Тому для забезпечення беззбиткової фінансово-господарської діяльності КП «Міський ринок», поповнення ним місцевого та державного бюджетів за рахунок власної сплати податків та належного виконання інших законодавчих актів потрібно збільшувати ставки по оплаті за утримання торгівельного місця на ринках м.Канева.

9

Фінансове управління

Рішення міської ради від 27.05.2021 №5-148 «Про місцеві податки і збори на 2022 рік»

базове

Запровадження цього регуляторного акту дасть можливість привести регулювання у відповідність з Податковим кодексом України.  Показником результативності регуляторного акту стане збільшення надходжень по місцевим податкам і зборам до бюджету об’єднаної територіальної громади з метою забезпечення реалізації плану соціально-економічного розвитку громади.

 

 

10

Відділ з питань ЖКГ, інфраструктури та енергоефективності

Рішення виконавчого комітету від 12.05.2021 №183 «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування № 1, №2, № 4, № 5 в м. Канів»

базове

Запровадження цього регуляторного акту дасть можливість привести у відповідність розміри тарифу на послуги міського пасажирського транспорту економічно обґрунтованим витратам

 

З метою активізації співпраці, зворотних зв’язків між суб’єктами господарювання та Канівською міською радою, її виконавчим комітетом на засадах широкого залучення громадськості пріоритетними завданнями на 2022 рік слід вважати:

- впровадження прозорої моделі публічного діалогу між міською радою, її виконавчим комітетом  та суб’єктами господарювання;

 - створення дієвих механізмів для забезпечення прийняття послідовних та виважених рішень з максимально можливими позитивними результатами за мінімально необхідних витрат ресурсів суб’єктів господарювання;

  - підвищення якості підготовки розробниками аналізу регуляторного впливу до проєкту регуляторного акта та здійснення заходів з відстеження результативності регуляторних актів;

  - активізація участі громадськості в обговоренні проєктів регуляторних актів.

Реалізація засад державної регуляторної політики в 2021 році дозволила прийняти за активної участі громадськості актуальні, ефективні і збалансовані рішення, які є важливими для розвитку територіальної громади міста.

 

 

Міський голова                                                                                                    Ігор РЕНЬКАС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора