Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Звіт міського голови про здійснення державної регуляторної політики Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2022 році

Дата: 04.03.2024 15:15
Кількість переглядів: 32

Фото без опису

Від   28.02.2024  №  16 - 27         

 

Про затвердження звіту міського голови про здійснення державної регуляторної політики Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2022 році

 

Відповідно до пунктів 7, 9 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 14 та 38 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою підвищення обізнаності територіальної громади в питаннях регуляторної політики органів місцевого самоврядування, Канівська міська рада

 

  В И Р І Ш И ЛА:

 

  1. Затвердити звіт міського голови  про здійснення державної регуляторної політики Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2022 році відповідно до додатку.
  2. Керівникам структурних підрозділів виконавчого комітету Канівської міської ради  Черкаської області  забезпечити підготовку проектів регуляторних актів разом з аналізами регуляторного впливу та проведення відстежень їх результативності у терміни, що встановлені затвердженим планом діяльності з підготовки регуляторних актів та графіку проведення їх відстежень результативності на 2023 рік.
  3. Відділу інформації та зв’язків з громадськістю (Пудовка А.С.) забезпечити обов’язкове оприлюднення  додатку у газеті «Канівчанка» та на сайті Канівської міської ради.
  4. Організацію виконання даного рішення покласти на керуючого справами виконавчого комітету Канівської міської ради Святелика В.І. та управління економічного розвитку виконавчого комітету Канівської міської ради  (Наливайко Т.В.).
  5. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію міської ради з питань соціально-економічного розвитку та бюджету (Коржов В.Л.).

 

 

Міський голова                                                                                             Ігор РЕНЬКАС

 

 

Наливайко Т.В.  

Додаток

до рішення міської ради

                                                                                                             від   28.02.2024  №  16 - 27         

 

                                                          

 

Звіт міського голови

про здійснення державної регуляторної політики

Канівською міською радою та її виконавчим комітетом у 2022 році

 

Реалізація державної регуляторної політики Канівською міською радою та виконавчим комітетом Канівської міської ради впродовж 2022 року була спрямована на виконання завдань, визначених нормами Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», мета яких - прийняття виважених рішень з урахуванням максимально можливих позитивних результатів, спрямованих на забезпечення балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та влади.

 

Розробка планів діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів.

План діяльності з підготовки регуляторних актів на 2023 рік був затверджений рішенням виконавчого комітету Канівської міської ради від 07.12.2022 № 332 "Про затвердження плану діяльності виконавчого комітету з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік". Проєкт рішення Канівської міської ради "Про затвердження плану діяльності міської ради з підготовки проєктів регуляторних актів на 2023 рік" не прийнято, за відсутності кворуму на засіданнях сесії міської ради, які були скликані та не відбулися 24.11.2022, 29.11.2022, 22.12.2022, 26.12.2022 та 29.12.2022, що призвело до порушення статті 13 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Графік відстежень результативності прийнятих регуляторних актів Канівської міської ради та виконавчого комітету на 2023 рік затверджений розпорядженням міського голови від 28.12.2022 № 447-р «Про затвердження плану-графіку проведення заходів з відстеження результативності прийнятих регуляторних актів Канівської міської ради та виконавчого комітету на 2023 рік».

 

Підготовка та оприлюднення інформації у процесі здійснення регуляторної діяльності

Канівською міською радою та її виконавчим комітетом забезпечено єдиний підхід до підготовки проєктів регуляторних актів та їх прийняття з дотриманням процедур, визначених законодавством: розробниками проведено аналіз регуляторного впливу, який разом з повідомленням та безпосередньо проєктом оприлюднювалися шляхом розміщення в офіційних засобах масової інформації. Системно, як і в попередні роки, при підготовці аналізу регуляторного впливу на вебсайті міської ради розміщувалися відповідні повідомлення про залучення до співпраці всіх зацікавлених, з метою посилення взаємодії органів місцевого самоврядування та громади міста в процесі формування та прийняття рішень, а також поліпшення спроможності бізнесу аналізувати місцеву регуляторну політику та формувати пропозиції задля покращення бізнес-середовища.

Таким чином, шляхом публікації інформації в міських офіційних засобах масової інформації та на офіційному сайті Канівської міської ради http://kaniv-rada.gov.ua в розділі «Регуляторна політика», міською владою забезпечувалась інформаційна відкритість та доступність з питань регуляторної діяльності.

На виконання Плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів за 2022 рік та враховуючи прийняті зміни до плану графіку, які вносились протягом звітного періоду загалом прийнято 3 регуляторних акти.

 

 

№ п/п

Дата та номер регуляторного акту

Назва регуляторного акту

Розробник регуляторного акта

1

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 20.04.2022 №96

Про встановлення тарифів на платні медичні послуги, що надаються Комунальним некомерційним підприємством «Канівська Багатопрофільна  лікарня» Канівської міської ради Черкаської області

Комунальне некомерційне підприємство «Канівська Багатопрофільна  лікарня» Канівської міської ради Черкаської області

2

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради  від 24.06.2022 №170

Рішення «Про затвердження тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування №1, №2, №4, №5 під час воєнного стану в м. Канів»

Відділ з питань житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефективності

3

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради  від 24.06.2022 №171

Рішення «Про тимчасове встановлення тарифу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування "АС Канів-с.Хмільна", "АС Канів - с.Михайлівка", "АС Канів - с.Михайлівка", "АС Канів - с.Лука" по території Канівської територіальної громади під час дії воєнного стану в м.Канів в зв'язку з різким підвищенням цін на пальне»

Відділ з питань житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефективності

 

 

Також визнані таким, що втратили чинність регуляторні акти:

  • Рішення виконавчого комітету від 12.05.2021 №183 «Про встановлення тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування № 1, №2, № 4, № 5 в м. Канів» (згідно рішення виконавчого комітету від 24.06.2022 №170);

 

  • Рішення Канівської міської ради від 29.09.2011 №5-31 «Про Положення про порядок визначення розміру пайової участі замовників у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури м. Канева» (згідно з виключенням статті 40 із ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності").

 

 

Здійснення відстежень результативності регуляторних актів

Для визначення оцінки ступеня досягнення поставлених цілей з  січня по грудень 2022 року проводилися заходи з відстеження результативності регуляторних актів. З метою контролю за результатами дії регуляторних актів станом на 01.01.2023 проведено 12 відстежень результативності (з них: базових – 3, повторних – 5 та  періодичних - 4). По кожному з відстежень підготовлено та оприлюднено відповідно до статті 10 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» звіт про результати відстеження.

 

 

 

 

№ п/п

Розробник регуляторного акта

Назва та реквізити регуляторного акта щодо якого проведені заходи з відстеження результативності

Вид відстеження

Висновок за результатами проведення заходів з відстеження результативності

 

1

Управління економічного розвитку

 

Рішення Канівської міської ради від 26.03.2015 №19-81 «Про пайову участь в утриманні об’єктів благоустрою на території м.Канева»

Періодичне

При  проведенні аналізу результатів прийнятого даного регуляторного акту, можна сказати, що спостерігається позитивна динаміка в належному утриманні об’єктів благоустрою на території м. Канева та створення умов, сприятливих для життєдіяльності мешканців міста, незважаючи на зменшення показників результативності у 2020 та 2021 роках. Дане зменшення пов'язане з дією обмежень направлених на запобігання поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, і не може впливати на позитивну оцінку результативності прийнятого рішення.     

2

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

Рішення Канівської міської ради від 25.01.2018 №10-31 «Про затвердження Положення про порядок проведення земельних аукціонів в м.Каневі /нова редакція/»

Періодичне

Суперечить нормам чинного законодавства. Потребує скасуванню.

3

 

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

Рішення Канівської міської ради від 23.03.2021 №4-157 «Про затвердження нормативних документів з питань оренди об’єктів комунальної власності в адміністративних межах територій та населених пунктів Канівської міської територіальної громади (крім землі)»

Повторне

За результатами проведення повторного відстеження результативності регуляторного акта забезпечено правове регулювання орендних відносин на місцевому рівні з врахуванням особливостей оренди комунального майна та в межах, дозволених новим Законом України «Про оренду державного та комунального майна»,

реалізовано передавання в оренду об’єктів комунальної власності територіальної громади (крім землі) на конкурентних засадах способом проведення електронного аукціону з надання майна в оренду (в тому числі електронного аукціону щодо продовження договору оренди) з врахуванням особливостей оренди комунального майна,

надходження доходів від оренди комунального майна.

4

Управління економічного розвитку

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 21.02.2018 №44 «Про організацію сезонної торгівлі, надання послуг у сфері розваг та проведення ярмарків на території м.Канева»

Періодичне

Проведений аналізу впливу даного рішення показав, що регуляторний акт має високий ступень досягнення визначених цілей, а забезпечення прозорих умов і правил на здійснення підприємницької діяльності призводить до зростання кількості звернень суб’єктів господарювання на погодження місць торгівлі.

5

Управління економічного розвитку

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 18.04.2018 №105 «Про порядок часткового відшкодування з міського бюджету відсоткових ставок за залученими суб’єктами малого і середньго підприємництва для реалізації бізнес-проектів»

Періодичне

У звітному періоді визначені цілі не були досягнені, тому що з’явився більш зручний державний інструмент відшкодування відсоткових ставок «Доступні кредити 5-7-9%»

6

Фінансове управління

Рішення Канівської міської ради від 27.05.2021 №5-148 «Про місцеві податки і збори»

Повторне

За результатами проведення базового та повторного відстежень результативності регуляторного акта встановлено досягнення цим актом цілей,задекларованих при його прийнятті.

7

Комунальне підприємство «Місто»

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 21.04.2021 №149 «Про затвердження тарифів на ритуальні послуги, що надаються комунальним підприємством «Місто»

Повторне

Повторне відстеження результативності регуляторного акту здійснювалось шляхом аналізу надходжень на рахунок підприємства, порівняння раніше прийнятих рішень виконавчого комітету та скарг, що надходили підприємству щодо  якості наданих послуг. Для забезпечення прибуткової діяльності підприємства, даний регуляторний акт буде переглянуто наступного року.

8

Комунальне підприємство «Ринок»

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 21.04.2021 №163 «Про погодження тарифів на утримання торгівельних місць та інших послуг на ринку»

Повторне

Даний регуляторний акт потребує перегляду, в зв’язку з тим, що діючі тарифи не забезпечують беззбиткову роботу комунального підприємства.

9

Комунальне некомерційне підприємство «Канівська багатопрофільна лікарня» Канівської міської ради Черкаської області

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 20.04.2022 №96 «Про встановлення тарифів на платні медичні послуги, що надаються комунальним некомерційним підприємством «Канівська багатопрофільна лікарня» Канівської міської ради Черкаської області»

Базове

Прийняття даного регуляторного акту дозволить закладу залучити для розвитку додаткові джерела отримання доходу на поліпшення матеріальнотехнічної бази. Наслідком дії регуляторного акту є встановлення на економічно обґрунтованому рівні тарифів на платні послуги, впровадження нових сучасних технологій, діагностики і лікування, збільшення надходжень коштів від надання платних послуг.

10

Відділ комунального майна та земельних ресурсів

Рішення Канівської міської ради від 05.07.2021 №6-1 «Про встановлення ставок орендної плати за користування земельними ділянками комунальної власності в адміністративних межах територій та населених пунктів Канівської міської територіальної громади»

Повторне

Запровадження цього регуляторного акту дає можливість удосконалити механізм нарахування орендної плати за землю, стимулювати створення ринку землі в м. Каневі, формувати джерела коштів для фінансування заходів щодо раціонального використання та охорони земельного фонду міста.

11

Відділ з питань  житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефекти-вності

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 24.06.2022 №170 «Про затвердження тарифу на перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування №1, №2, №4, №5 під час воєнного стану в м. Канів»

Базове

Запровадження цього регуляторного акту дає можливість привести у відповідність розміри тарифу на послуги міського пасажирського транспорту економічно обґрунтованим витратам.

12

Відділ з питань  житлово-комунального господарства, інфраструктури та енергоефекти-вності

Рішення виконавчого комітету Канівської міської ради від 24.06.2022 № 171 «Про тимчасове встановлення тарифу з перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування «АС Канів – с.Хмільна», «АС Канів – с.Михайлівка, «АС Канів – с.Лука» по території Канівської міської територіальної громади під час дії воєнного стану в м. Канів в зв’язку з різким підвищенням цін на пальне»

Базове

Запровадження цього регуляторного акту дає можливість привести у відповідність розміри тарифу на послуги приміських автобусних маршрутах  пасажирського транспорту економічно обґрунтованим витратам.

 

Протягом звітного періоду робота Канівської міської ради та її виконавчого  комітету  була спрямована на забезпечення виконання положень Законів України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», «Про правовий режим воєнного стану», роз’яснень Державної регуляторної служби України, щодо регуляторної діяльності органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану.

Виконавчим комітетом Канівської міської ради у 2022 році прийнято три   регуляторних акти.

При прийнятті даних регуляторних актів, витримано всі необхідні процедури згідно діючого законодавства.

З метою активізації співпраці, зворотних зв’язків між суб’єктами господарювання та Канівською міською радою, її виконавчим комітетом на засадах широкого залучення громадськості пріоритетними завданнями на 2023 рік слід вважати:

- впровадження прозорої моделі публічного діалогу між міською радою, її виконавчим комітетом  та суб’єктами господарювання;

 - створення дієвих механізмів для забезпечення прийняття послідовних та виважених рішень з максимально можливими позитивними результатами за мінімально необхідних витрат ресурсів суб’єктів господарювання;

  - підвищення якості підготовки розробниками аналізу регуляторного впливу до проєкту регуляторного акта та здійснення заходів з відстеження результативності регуляторних актів;

  - активізація участі громадськості в обговоренні проєктів регуляторних актів.

 

 

 

Міський голова                                                                                      Ігор РЕНЬКАС


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора