Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Чи потрібно покупцю зменшувати податковий кредит за операцією з повернення коштів/товарів за умови, що реєстрацію податкової накладної на операцію з постачання товарів (отримання попередньої оплати) було зупинено, та суму ПДВ за такою операцією не ві

Дата: 22.03.2024 14:48
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

Якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН). Це визначено пунктом 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України.

Розрахуноккоригування, складенийпостачальникомтоварів/послуг до податковоїнакладної, яка складена на отримувача – платникаподатку, підлягаєреєстрації в ЄРПН:

- постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщопередбачаєтьсязбільшеннясумикомпенсаціїїхвартості на користь такого постачальникаабоякщокоригуваннякількісних та вартіснихпоказників у підсумку не змінює суму компенсації;

- отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщопередбачаєтьсязменшеннясумикомпенсаціївартостітоварів/послугїхпостачальнику, для чогопостачальникнадсилаєскладенийрозрахуноккоригуванняотримувачу.

Відповідно до пп. 192.1.1 п. 192.1 ст. 192 ПКУ, якщовнаслідок такого перерахункувідбуваєтьсязменшеннясумикомпенсації на користьплатникаподатку – постачальника, то:

а) постачальниквідповіднозменшує суму податковихзобов’язань за результатами податковогоперіоду, протягомякогобув проведений такийперерахунок;

б) отримувачвідповіднозменшує суму податкового кредиту за результатами такого податковогоперіоду в разі, якщовінзареєстрований як платникподатку на дату проведеннякоригування, а такожзбільшивподатковий кредит у зв’язку з отриманнямтакихтоварів/послуг.

При цьому, п. 198.6 ст. 198 ПКУ передбачено, що не відносяться до податкового кредиту сумиподатку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбаннямтоварів/послуг, не підтвердженізареєстрованими в ЄРПН податковиминакладними/розрахункамикоригування до таких податковихнакладнихчи не підтвердженімитнимидеклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митнихдекларацій, за якимисплачуютьсясумиподатку до бюджету при ввезеннітоварів на митнутериторіюУкраїни), іншими документами, передбаченими п. 201.11 ст. 201 ПКУ.

Отже, якщоплатникподатку не сформувавподатковий кредит, у зв’язкуіззупиненнямреєстраціїподатковоїнакладної, то при поверненнікоштів/товарів у нього не маєпідстав для зменшенняподаткового кредиту.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора