Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Вакцинація дорослих: проти яких захворювань необхідно робити щеплення за Календарем профілактичних щеплень

Дата: 16.04.2024 08:42
Кількість переглядів: 52

Фото без опису

Існує розповсюджений міф, що щеплення роблять лише у дитячому віці. Насправді імунітет проти деяких захворювань зберігається на все життя, тому періодично необхідне повторне введення вакцин – ревакцинація. Так, само дорослим обов’язково треба вакцинуватися проти окремих хвороб,  якщо вони не отримали захист у дитинстві, інформують у Канівському центрі первинної медико-санітарної допомоги.

Захворювання від яких необхідно щепитись дорослим: 

ГРИП

При зараженні вірусом грипу ускладнення розвиваються досить швидко, а перебіг хвороби може бути вкрай важким.

Краще щепитися від грипу до листопада, але якщо Ви спізнилися, це не привід відмовлятись від щеплення — можна зробити це навіть в березні.

Вакцинація проти грипу особливо важлива для людей з хронічними захворюваннями, вагітних жінок та літніх людей. Вакцинація від грипу Не входить до Календаря щеплень, закупляється за кошти роботодавця.

 

COVID-19

Гостра респіраторна хвороба COVID-19 передається повітряно-крапельним шляхом. Попри те, що і більшості випадків це захворювання перебігає як звичайна «застуда», воно може призводити до тяжких ускладнень та інвалідизації. Найбільш небезпечною ця хвороба є для груп медичного ризику, літніх людей, вагітних. Вакцина є в наявності, звертатися в 103 кабінет Канівської АЗПСМ.

ГЕПАТИТ В

На жаль, кожен може інфікуватися гепатитом В. Шляхи передачі: через кров (переливання крові, стоматолог, манікюр, татуювання, бриття в салоні), через слину, статевим шляхом.

В Україні щеплення проти гепатиту В стало доступним для немовлят після 2001 року, тож дорослим, що народилися раніше, варто вакцинуватися. Вакцинація для дорослих за власні кошти.

 

ДИФТЕРІЯ ТА ПРАВЕЦЬ

Дифтерія. Зараження відбувається повітряно-крапельним шляхом.

Дифтерійний токсин, що виділяється при розмноженні збудника, може призводити до розвитку важких ускладнень, в тому числі на серце, які й зумовлюють небезпеку дифтерії (можливі її наслідки: кома, параліч і навіть смерть).

Правець. Зараження відбувається через відкриті рани (проколи, занози, порізи, потертості, відкриті переломи, опіки, обмороження, укуси тварин).

Ускладнення правця: зупинка дихання та серця, пневмонії, розриви м’язів, переломи кісток, компресійні деформації хребта.

Раз на 10 років всі дорослі мають бути ревакциновані від дифтерії та правця вакциною АДП-М (від дифтерії та правця) безкоштовно в медзакладі.

Вакцинація від дифтерії та правця, за бажанням керівника та наявності від 5 бажаючих осіб і більше мобільна бригада виїжджає на підприємство та проводить вакцинацію в будь який зручний час. Телефон для зв’язку:050-972-43-61 Тулаєва Наталія Анатоліївна.

 

ЧОМУ МЕНІ ВАРТО ВАКЦИНУВАТИ ДИТИНУ?

  • Вакцинація може захистити її від ускладнень небезпечних захворювань, госпіталізації та смерті.
  • Вакцинація заощаджує час та бюджет родини, дозволяючи скоротити кількість робочих та навчальних днів, втрачених через хворобу.
  • Вакцинація захищає не тільки вашу дитину, а й тих дітей та дорослих з її оточення, які через реальні медичні протипокази чи малий вік не можуть бути вакциновані, формуючи колективний імунітет.
  • Вакцинація має додаткові переваги для здоров’я. Наприклад, згідно результатів наукових досліджень у вакцинованих дітей рідше розвиваються хронічні алергічні захворювання, а вакцинація немовлят від ротавірусу знижує шанси на розвиток в них цукрового діабету 1 типу.
  • Вакцинація дозволяє віддати дитину в садочок чи школу у випадку переїзду за кордон до країн, де щеплення є обов’язковою умовою для відвідування дитячих навчально-виховних закладів.
  • Вакцинація згідно Календаря щеплень України є обов’язковою та безкоштовною

Пам’ятайте: вакцинація є одним з геніальних винаходів людства, який дозволив суттєво знизити дитячу смертність в світі. Згідно даних Всесвітньої Організації Охорони Здоров’я (WHO) імунізація зберігає від 2 до 3 мільйонів дитячих життів щороку.

 

 

 

 

 

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора