Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

8 травня Україна відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Дата: 08.05.2024 08:57
Кількість переглядів: 53

Фото без опису

Цього дня Україна вперше разом з усім цивілізованим світом відзначає День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. На жаль, цю пам’ятну дату  ми відзначаємо в умовах повномасштабної війни, що супроводжується численними воєнними злочинами з боку російської армії та її військово-політичного керівництва.

Нагадаємо, Друга світова війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства (загинуло від 50 до 85 мільйонів людей). Українці воювали на боці антигітлерівської коаліції (Об’єднаних націй) як у складі Червоної армії, так й армій західних союзників і підпільних рухів Опору – та здійснили значний внесок у перемогу над нацизмом. Саме українська земля була одним з основних полів битви у цій війні. Ціною перемоги стали надзвичайні втрати упродовж 1939–1945 років – українців та інших народів, які проживали на нашій землі. Загинуло понад вісім мільйонів українців – воїнів та мирних жителів.

Минуло майже вісім десятиліть і зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з підступним агресором. Сьогодні це рф, яка посягає на нашу незалежність і територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно вже вісім років – і ми не маємо права програти, бо для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян. У 1939–1945 ворогом були нацисти, а сьогодні це рашисти – російська версія імперського націоналізму та фашизму. Із сумом можна констатувати, що невивчені уроки історії, самозамилування та імперські амбіції перетворили сучасних росіян із спадкоємців перемоги над нацизмом у нових нацистів.

Тому нині ми вшановуємо пам'ять про всіх борців із нацизмом та жертв Другої світової війни. А також пам’ятаємо і молимося за наших новітніх героїв та людей у тилу, які прямо зараз спільно виборюють нашу перемогу. Для нас пам’ятні дні символізують не тріумф переможців над переможеними, а є нагадуванням про страшну катастрофу, яка стала можливою в результаті приходу до влади і змови двох тоталітарних режимів – нацизму і комунізму.

Довідково. 29 травня минулого року Верховна Рада України Законом «Про День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років» встановила 8 травня як єдину дату, коли Україна відзначає перемогу над нацизмом та вшановує памʼять загиблих у Другій світовій війні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора