Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Начальник відділу освіти Надія Голда розповіла про ситуацію з можливою оптимізацією закладів дошкільної освіти

Дата: 24.06.2024 11:45
Кількість переглядів: 191

Фото без опису

Можлива оптимізація мережі закладів дошкільної освіти – одне з найболючіших питань, яке нині постає перед Канівської міською територіальною громадою (МТГ). З огляду на це начальник міського відділу освіти Надія Голда під час виступу в етері місцевої радіокомпанії розповіла про основні труднощі, пов’язані з цим процесом та окреслила ймовірні варіанти їх вирішення.

Нагадаємо, загалом у Канівській міській територіальній громаді функціонує 9 закладів дошкільної освіти, а також по 1 дошкільному підрозділу при Хмільнянському ліцеї та Яблунівському навчально-виховному комплексі.

– На початок квітня ц.р. за списковим складом кількість дітей у закладах  дошкільної освіти міста складає 750 дошкільнят. У той час, як  проєктна потужність розрахована на 1053 місць. Фактично середнє відвідування дітей становить 441 дитина, а це лише 59% від загальної кількості дітей. Через такі показники у вересні 2023 року директорами закладів дошкільної освіти було зменшено кількість груп з 52 до 44. І навіть ці заходи не дали бажаного результату щодо нормативу наповнюваності груп, яка в середньому становить 10 дітей проти 20, – пояснила Надія Голда.

Станом натепер ситуація в 8 міських закладах дошкільної освіти Канівської МТГ складна. Протягом останніх років спостерігається різке зменшення вихованців, на що, безумовно, вплинула російська агресія, яка стала основною причиною міграції населення, виїзду сімей з дітьми за кордон. Також  на кількість дітей у закладах вплинула демографічна ситуація – зменшення народжуваності. У зв’язку з цим в дошкільних закладах неукомплектовані дошкільні групи до відповідних нормативів.

– На виховання 441 дитини (по середньому відвідуванню) працює штат педагогічних працівників у кількості 110 та 136 працівників технічного персоналу. Загалом це 246 осіб. Фактично, на 1 вихователя припадає 4 дитини, на 1 працівника - 2 дитини. Неефективність мережі при такій кількості вихованців робить надзвичайно високою вартість утримання 1 вихованця, що складає близько 170000  гривень у рік. – зауважила очільниця міського відділу освіти Надія Голда. – На розгляд робочої групи надана інформація, відповідно до якої передбачається реорганізація шляхом приєднання ЗДО «Віночок», «Дударик», «Білочка» або «Садко» з наданням можливості вихованцям здобувати дошкільну освіту в інших закладах дошкільної освіти комунальної форми власності міста. Це дасть можливість зекономити на енергоносіях та заробітній платі у сумі понад 12 млн. грн.

Утім, остаточне рішення на основі пропозицій робочої групи з вивчення питання оптимізації мережі закладів дошкільної освіти Канівської МТГ  на сесії міськради мають розглянути та затвердити депутати.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора