Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Ботулізм: Як запобігти і що робити при симптомах захворювання?

Дата: 30.07.2024 10:27
Кількість переглядів: 47

Фото без опису

В області з початку року вже зареєстровано 7 випадків захворювань на ботулізм з 8 потерпівшими . За аналогічний період минулого року було зареєстровано 3 випадки.

Ботулізм – це серйозне, потенційно смертельне захворювання, викликане Clostridium botulinum, бактерією, яка виробляє небезпечні токсини(ботулотоксини) в умовах низького вмісту кисню.  

Симптоми ботулізму: виражена стомлюваність, слабкість, запаморочення, нудота, головний біль, зазвичай супроводжуються зниженням чіткості зору , «пеленою» перед очима, сухістю у роті та горлі, а також утрудненням при ковтанні та мовленні, може виникнути блювота, закреп, здуття живота, параліч м’язів. При перших ознаках ботулізму негайно звертайтеся за медичною допомогою.

Потенційний ризик розвитку ботулізму представляють такі продукти, як здуті банки  консервів, не щільно закриті і увігнуті, іноді з неприродними або неприємними запахами. Не пробуйте їжу з підозрілих банок. Навіть незначна кількість ботулотоксину може бути смертельною. Якщо сумніваєтеся -  викиньте. Остерігайтесь купувати домашні консерви, а також «саморобні» м’ясні та рибні продукти, особливо в’ялену та копчену рибу з рук на вулиці та ринках, не збирайте і не вживайте мертву рибу, м’ясо і рибу в домашніх умовах консервуйте в герметично закритих банках тільки із застосуванням автоклава, при консервуванні  в домашніх умовах м’ясних і рибних продуктів проводьте  тиндалізацію : протягом двох діб нагрівайте продукти для консервації протягом 5 хвилин для переведення спор у вегетативну форму.

Пам’ятайте, що в домашніх умовах ніякі продукти – овочі, фрукти, ягоди, гриби та інше, не можуть бути гарантовано очищені від забруднення. Ні один з рецептів консервування не запобігає від проростання спор ботулінічного мікроба. Тому консервовані м’ясні продукти, виготовлені в домашніх умовах, для руйнування  ботулотоксину  перед вживанням,  слід прогрівати до 100°С  упродовж  30  хвилин. 

За інформацією  Канівського відділення Черкаського міськрайонного відділу ДУ «Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора