Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Завдяки співпраці з USAID Канів суттєво оновить теплові мережі міста

Дата: 10.09.2024 14:07
Кількість переглядів: 110

Фото без опису

Попри оманливе тепло за вікном - на календарі 10 вересня. Це значить, що вже через 35 днів має стартувати опалювальний сезон. Яким він буде цьогоріч та наскільки до нього готові наші комунальники – запитали у директора Канівського комунального підприємства теплових мереж Олексія ПАНЧУКА.  

Зважаючи на постійні обстріли та відключення електроенергії, очікується що цей опалювальний сезон буде одним із найскладніших. Разом з тим, комунальники активно готуються до нового сезону і намагаються зробити максимум, щоб оселі канівців взимку були з теплом. 

- На сьогодні підприємство на 85% до опалювального сезону готове, але доки дозволяють погодні умови роботи з оновлення та заміни теплових мереж тривають, - повідомляє Олексій Іванович. - Так, цими днями проводиться заміна двох труб, діаметром 377 мм, які не пройшли гідравлічні випробування, в районі супермаркету «АТБ», що по вулиці Героїв Дніпра у Каневі. В цілому тут буде замінено 24 м тепломереж.

Фото без опису

Фото без опису

Утім, великі плани щодо оновлення теплових мереж підприємство будує на наступний рік.

- У травні ц.р. Канівське КПТМ підписало Меморандум із компанією Tetra Tech ES, Inc Проекту Енергетичної безпеки, що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку («USAID») у рамках Угоди між Урядом України і Урядом США про гуманітарне і техніко-економічне співробітництво. На цьому тижні ми отримали перший «транш» допомоги, а саме – 550 м труб, діаметром 530мм. Вартість такої труби - 7 тис. грн/м., - пояснює директор КПТМ. -  І це тільки початок. За нашим запитом очікуємо труби різного діаметру - від 76 мм до 620 мм, а також інше необхідне обладнання для проведення робіт. Відповідно до Меморандуму матеріали мають надійти до 30 червня 2025 року, але ми сподіваємося все отримати вже цьогоріч і активно будуємо плани на наступний рік. Так, велико-діаметрові труби будуть прокладені на центральній теплотрасі. Меншого діаметру – на інших вулицях та прибудинкових територіях.

Фото без опису

Окрім того, цього року КП теплових мереж виграло грант і отримало модульну котельню на 1 МВт. Її планують встановити по вул.Пилипенка у Каневі. 

- Це один із найвіддаленіших районів Канева. Відтак, встановлення котельні тут було економічно-ефективним рішенням, - зауважив керівник підприємства. – Це дасть змогу уникнути великих тепловтрат. Тобто гріти людей, а не вулиці. Котельню вже отримали, вона на території підприємства. Готуємося до встановлення.

Фото без опису

Фото без опису

Роботу комунальників відзначає і Канівський міський голова Ігор Ренькас.

- Попри непрості часи і великі випробування для наших комунальників, працівники Канівського комунального підприємства теплових мереж провели дуже багато робіт за останні місяці. Це і співпраця з USAID, і отримання модульної котельні, що дасть змогу суттєво оновити теплові мережі міста та покращити надання послуг населенню. Думаю, люди мають це знати, - говорить Ігор Олександрович.  

- Ми не зупиняємося на досягнутому, а продовжуємо активно брати участь у різних грантах, подавати свої заявки, - зауважує директор КПТМ. - Але всі наші зусилля буде зведено нанівець, якщо у цьому нас не підтримають люди – споживачі наших послуг. На сьогодні загальний борг від жителів Канева за попередній опалюваний сезон складає 11,5 млн.грн. Ми розуміємо, що життя зараз складне, і це м’яко кажучи, тому йдемо населенню на зустріч і поки не накладаємо штрафи та пені за несвоєчасну сплату комунальних послуг. Але чекаємо від канівців солідарності, адже наявність тепла в наших оселях цієї зими – це наша спільна відповідальність.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора