Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

«Вона серед своїх»: у Каневі пройшов етно-ретрит для підтримки дружин, матерів і сестер військовослужбовців

Дата: 14.10.2024 13:49
Кількість переглядів: 75

Фото без опису

Він, вона, війна… Коли чоловіки ідуть на війну - вдома залишаються вони: рідні матері, кохані дружини, діти… Відтепер все їхнє життя пронизане війною: переживаннями, тривогою, страхом, постійним очікуванням дзвінка чи бодай повідомлення, і самотністю…

- Дружини та інші рідні військових живуть у постійному стресі. Але розклеюватися їм аж ніяк не можна, адже тепер саме дружина в домі господар - увесь побут вдома, робота, діти тепер на ній. До того ж саме дружина – найбільша моральна підтримка свого коханого. Щоб дати цю енергію чоловікові її насамперед треба віднайти в собі. Тому Центр соціальних служб проводить постійні зустрічі для дружин, матерів і рідних захисників. А цього разу спільно з Ветеранським простором «Патріот» організували етно-ретрит «Вона серед своїх». Автор ідеї заходу - психолог нашого центру Юлія Зозуля, - розповідає директор Центру Валентина Яворська.

Захід проходив у неділю, 13 жовтня ц.р., у відпочинковому клубі «Захар Беркут» на околиці Канева. Тут зібралося близько 20 жінок різного віку – це матері канівських захисників, їхні дружини та сестри. Кожній учасниці зробили професійний макіяж, а потому провели фотосесію в українському старовинному вбранні. Одяг та прикраси входять до колекції «Берегиня» Канівського Центру культури і мистецтв Рити Лаврентьєвої. Для цього було облаштовано спеціальну фотозону та запрошено професійних фотографів і відеоографів.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Окрім того, у розслабленій, довірливій атмосфері для всіх учасниць провели майстер-клас з виготовлення свічок та співочу терапію з Євгеном Литвином.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Про побут цього дня також можна було забути – захисники канівського неба пригощали усіх стравами польової кухні. Фінансування на частування учасників та майстер-класи заходу відбулося в рамках програми «МХП Поруч».

- На мою думку такі заходи дуже потрібні і корисні. Вони насамперед допомагають відволіктися від постійних нав’язливих думок і переживань за своїх чоловіків, які там. Це приємна увага, яка показує, що я не залишена сам на сам зі своїми проблемами і турботами, що я серед своїх і мені хочуть і можуть допомогти. Окрім того, це знайомство і спілкування з такими ж жінками як і я, які проходять і знають з власного досвіду, як це, коли твій чоловік воює. Вони можуть краще ніж хтось інший розрадити чи дати якусь практичну пораду, або ти сам когось підтримаєш. Це така терапія для душі. До того ж приміряти українські костюми, зробити професійний макіяж нагода випадає далеко не часто. Такі заходи  нагадують, що ти, в першу чергу, жінка, кохана… Це дуже надихає і наповнює зсередини. А ці неймовірні українські вбрання ще й демонструють, які красиві українки та піднімають патріотичний дух. І ці всі емоції та відчуття ми, звісно, передамо нашим чоловікам, які захищають нас, виконуючи свої бойові завдання, - ділиться своїм враженнями учасниця етно-ретриту Марина Квітко.

Фото без опису

 

- Потому ці фото і відео будуть також направлені воїнам. Ми дуже задоволені, що вдалося провести такий теплий і зцілюючий душі захід, - говорить Ю.Зозуля - Дякуємо всім, хто відгукнувся і долучився до організації проведення: нашому соціально-відповідальному бізнесу - відпочинковому центру «Захар Беркут», що гостинно надав місце для проведення ретриту, візажистам, фотографам і відеоографам, приватним підприємцям, підприємствам та організаціям. Ми систематично працюємо над підтримкою ментального здоров’я жителів громади, особливо сімей військовослужбовців, плануємо організовувати такі та інші заходи і в подальшому.   

 

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора