Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

У Каневі вивчають питання офіційного оформлення співпраці між територіальними громадами

Дата: 16.10.2024 14:28
Кількість переглядів: 49

Фото без опису

У вівторок, 15 жовтня ц.р., відбулася робоча зустріч з представниками Черкаської ОДА  та Черкаського осередку «U-LEAD з Європою» щодо розвитку співпраці між територіальними громадами.

У заході взяли участь секретар Канівської міської ради Оксана П’яткова, заступник міського голови Тетяна Жівотова, начальник управління економічного розвитку Тетяна Наливайко, керівник Черкаського регіонального офісу «U-LEAD з Європою» Сергій Слинько, головний спеціаліст відділу планування розвитку територій Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Антон Кучевський, радник з питань муніципальних фінансів та управління Черкаського регіонального офісу «U-LEAD з Європою» Микола Гулько.

Співробітництво територіальних громад — це відносини між територіальними громадами, що здійснюються на договірних засадах, ґрунтуються на об'єднанні ресурсів суб’єктів співробітництва з метою розв’язання спільних проблем місцевого розвитку.

За словами управління економічного розвитку Тетяни Наливайко Канівська громада активно розвиває міжнародні відносини.

- У нас багато міст-партнерів – це Ламберсар (Франція), Сонома (США), Фірзен (Німеччина), Виру (Естонія) та міста Хелмно, Члухів і Члухівський повіт (Польща). У зв’язку з повномасштабним вторгненням росії та сприяння в цьому білорусі ми розірвали відносини з білоруським містом Кобрин. Натомість є перспектива укласти договір про міжнародну співпрацю з містом у Чехії, - говорить Т.Наливайко.  

- Наші міжнародні партнери нам завжди дуже допомагали. Не покинули вони нас і в військовий час, - розповідає заступник міського голови Тетяна Жівотова - Навпаки - допомоги стало більше - це генератори, зарядні станції, пожежні автомобілі… Так, просто сьогодні отримуємо близько 20 тонн гуманітарної допомоги з Фірзена – це парти та стільці для навчальних закладів, ліжка для лікарні тощо. У той же час з Сономи до Канева доправляється реанімобіль, повністю укомплектований ліками та медикаментами.

Однак, з нашими найближчими сусідами – Степанецькою, Бобрицькою та Ліплявською територіальними громадами (села яких входили до колишнього Канівського району) договорів про співпрацю поки немає.

- Насправді в багатьох сферах ми співпрацюємо, але це не оформлено офіційно, - зауважує Т.Жівотова. – Так, зокрема, щодо підвозу учнів з сіл інших територіальних громад до навчальних закладів нашої громади (якщо вони обрали наші заклади), навчання предмету «Захист України» (лише в Канівській школі №4 облаштовано спеціальний кабінет для викладання предмету), роботи з дітьми з інших територіальних громад в Канівському інклюзивно-ресурсному центрі, спільного утримання Канівської багатопрофільної лікарні та Центру ПМСД тощо.

Однак через те, що немає офіційних договорів про територіальне співробітництво усі громади програють.

- Ми не можемо, наприклад, брати участь у багатьох проектах і грантах саме через відсутність відповідних договорів, - пояснила Т.Наливайко. – Однак процедура офіційного оформлення співпраці між громадами досить складна.

- Наразі у Верховній Раді України розглядається проект Закону щодо її спрощення, але сподіватися, що це буде вже невдовзі, мабуть, не варто, - зауважив головний спеціаліст відділу планування розвитку територій Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Антон Кучевський.

Зі свого боку представники ОДА та Черкаського регіонального офісу «U-LEAD з Європою» запропонували свою допомогу в оформленні муніципального співробітництва. Також присутні обговорили процес створення Стратегії розвитку Канівської громади на 2025-2035 роки, програму соціального і економічного розвитку Канівської МТГ на 2025-2027 роки та туристичний кластер.

- Канів і Канівська громада будуть розвиватися попри все, бо тут такий потенціал, і він ще не весь розкритий, - підсумувала Т.Наливайко.

Фото без опису

Фото без опису

Фото без опису

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора