Канівська міська рада
Черкаська область, Черкаський район
Логотип Diia Герб України
gov.ua місцеве самоврядування України
  Пошук

Яскраві фото-зони, автентичні смаколики та забави – у Каневі пройшов фестиваль «Канівські наЇдки»

Дата: 08.10.2025 09:03
Кількість переглядів: 140

Фото без опису

4 жовтня ц.р. на Шевченковій алеї міста Канів пройшов перший у своєму роді благодійний фестиваль автентичної їжі «Канівські наЇдки». Захід став яскравим культурно-гастрономічним імпульсом, який об’єднав містян, гостей та прихильників українських традицій.

Організували фестиваль ГО «КанівФест» у співпраці з управлінням економічного розвитку виконавчого комітету Канівської міської ради, відділом культури, Міським будинком культури, відділом сім’ї, молоді та спорту та Молодіжною радою. Завдяки злагодженій роботі цієї команди вдалося створити подію, що поєднала гастрономічні традиції, сучасні ініціативи та благодійну мету.

Святкову атмосферу заходу підтримував запрошений ведучий Олександр Висоцький, який майстерно об’єднував гостей та учасників у спільному настрої добра й свята.

Фестиваль об’єднав у собі історію, ремесло, сучасну кухню й добру справу. На святкових локаціях діяли:

  • кулінaрні точки від місцевих підприємців, де готували традиційні страви з регіональним колоритом;

  • виставка місцевих крафтярів, де можна було придбати вироби та цікавинки;

  • дитяча локація з майстер-класами та розмальовками, аби найменші гості теж відчули себе частиною свята;

  • Богатирський двір, де дорослі змагалися у силі й витривалості.

Справжнім апогеєм кулінарної частини стала кулінарна презентація від бренд-шефа Кулінарного Центру МХП Іллі Демковського: автентичні страви Канівщини у сучасному прочитанні з унікальним смаковим профілем.Частували канівців та гостей міста трьома стародавніми стравами – хлібним супом з крихтою з жовтка, судаком з корінням селери із полбою та шашликом в медово-пивному маринаді із запеченими яблуками. Також учасники мали змогу послухати історії про місцеві автентичні страви, що готували та їли наші пращури, а також про їхній побут та культуру.

Серед кулінарних родзинок фестивалю неабияку увагу відвідувачів привернув спеціально зварений до події Канівський збитень від ТОВ «Канівське пиво» – напій із пряним ароматом меду та трав, що став справжнім символом домашнього тепла.

Окрім кулінарних див, діяла виставка-презентація глиняного посуду, яку підготували учні та викладачі Канівського вищого професійного училища.

Одними з партнерів фестивалю став благодійний фонд «Українська родина». Від імені фонду виступала Галина Симха, яка презентувала «калинові полюбленці» та поділилася історіями про весільний коровай Тараса Шевченка і Лукери Полускак– додаючи у свято штрихи живої спадщини та легенд.

Під час фестивалю лунала і справжня українська музика. Сцену прикрашали виступи місцевих колективів «Перлина», «Кобзарева криниця», «Зорецвіт», «Здоровенькі були» та «Лілея».

Кульмінацією фестивалю став виступ запрошеного гурту «Капела Збитень», який завершив вечір вибухом емоцій, танців та аплодисментів.

Додамо, фестиваль вдалося реалізувати завдяки перемозі ГО «КанівФест» під керівництвом Тетяни Ренькас у конкурсі соціальних ініціатив «Час діяти, Україно! 2025» від БО «БФ «МХП-Громаді» та більше 25 спонсорів та партнерів.

Матеріал підготовлено управлінням економічного розвитку



« повернутися

Код для вставки на сайт